Jari Leino – legenda

Jari Leino – legenda

Turkulaisella Jari Leinolla on vähintään ikoninen maine suomalaisessa kehonrakennuksessa, hän oli lajin harrastajien kovan kiinnostuksen kohteena koko 1980-luvun ja siitä vielä pari vuotta eteenpäin.

1960-luvun alussa syntynyt Jari oli aikalaiskertomusten mukaan riski ja roteva jo aivan nuorena, hän oli erinomainen yleisurheilija ja painija. Painoharjoittelu alkoi kiinnostaa nuorta miestä jo varhain, ja voimaa ja lihasta tarttui ripeään tahtiin.

Jarista puhuttiin aika paljon eri puolilla Suomea jo 1970-80-lukujen taitteessa, kerrottiin juttuja vahvasta ja lihaksikkaasta nuorukaisesta, joka treenaa turkulaisella kovia kehonrakentajia ja voimailijoita täynnä olevalla M-Clubilla.

Jari kertoi treenaavansa yhden lihasryhmän per treenikerta, tekevänsä monia eri liikkeitä ja aloittavansa kunkin liikkeen kevyillä pitkillä sarjoilla ja päätyvänsä aina pikku hiljaa painoa lisäten lopulta maksimirautoihin tai lähelle niitä.

Jari oli parhaimmillaan todella perusvahva treenaaja, kaikki harjoitusliikkeet sujuivat ongelmitta myös isoilla painoilla. Noin 170-senttinen mies painoi suunnilleen sata kiloa ja puristi siitä muutaman kilon pois kehonrakennuskisoihin. Hän oli aina tiukassa kunnossa, joten rasvan polttamiseen ei tarvinnut keskittyä kuukausikaupalla.

Jari kilpaili melko harvoin, mutta sitäkin tuloksekkaammin. Uran huippuhetkiä olivat nuorten raskaan sarjan Euroopan mestaruus vuonna 1981, raskaan sarjan Suomen mestaruus vuonna 1985 ja ammattilaisten IFBB Finnish Grand Prix`n kuudes sija vuonna 1990. Jari oli loistavassa kunnossa tuossa Helsingin kilpailussa ja kävi kovan kamppailun viiden parhaan finaalipaikasta vuoden 1983 Mr. Olympian Samir Bannoutin kanssa. Lopulta vain yksi piste erotti miehet Samirin eduksi.

Jari Leino on edelleen yksi puhutuimmista suomalaisista kehonrakentajista. Ja ehdottomasti yksi kaikkien aikojen mestareistamme!


Toimittaja: Jouni Virtamo
Ohjaus, kuvaus ja äänitys: Aki Walli
Tunnusmusiikki: Lauri Virtamo