Kehonrakennuksen historia kansien väliin

Kehonrakennuksen historia kansien väliin

Kirjoitan tällä hetkellä eli syksyllä 2019 yhdeksättä kirjaani, joka jäänee myös viimeiseksi. Kerron siinä omista kokemuksistani kehonrakennuksen maailmassa Suomessa ja kansainvälisellä areenalla vuosina 1975-2019. Vuosi 1975 oli ensimmäinen, jolloin ryhdyin itse treenaamaan kehonrakennusta jotakuinkin järjestelmällisesti. Siitä ura lajin parissa kehittyi ja risteili erilaisissa tehtävissä pitkälle 2000-luvulle saakka.

Tapasin vuosien varrella suuren joukon mielenkiintoisia ihmisiä ja kerronkin kirjassa ainoastaan henkilökohtaisesti tuntemistani kehonrakennuksen toimijoista. Toki mukaan saattaa tulla materiaalia, jossa kerron jonkun tietyn henkilön sanomisia kolmannesta persoonasta, mutta kirjalliseen materiaaliin tai esimerkiksi videoissa näkemääni en tarinaa perusta.

Vaikka Wellness Media ei ole mikään kehonrakennusjulkaisu, minulta on pyydetty myös täällä todella paljon lajiin liittyviä kertomuksia. Ja mikä sen mukavampaa, toivottavasti kaikki tarinoiden pyytäjät eivät ole minun tapaani pappaikäisiä, vaan myös nuoria lajin historiasta kiinnostuneita treenaajia.

Kehonrakennus on oikeastaan vain tietyn kilpalajin nimi, mutta minun mielestäni kaikkea progressiivista vastusharjoittelua voidaan kutsua kehonrakennukseksi. Meillä Suomessa lajilla on myös aivan oma nick name, nimittäin bodaus. Termi on peräisin Miss Olympia Kike Elomaalta ja levisi yleiseen käyttöön pikavauhtia vuoden 1981 aikana. Tuohon aikaan alkoi myös kuntosalitoiminnan räjähdysmäinen kehittyminen Suomessa, kun naiset lähtivät suurin joukoin mukaan treenaamaan. Saleja perustettiin tietysti ensi huumassa aivan liikaa ja liian pienellä asiantuntemuksella, joten monen bodauspyhätön elinkaari oli varsin lyhyt. Joka puolella maata oli kuitenkin myös hyvin toimivia ja hoidettuja kuntosaleja, joista monet ovat toiminnassa edelleen.

Painoharjoittelusta oli liikkeellä monenlaisia lähinnä negatiivisia ennakkoluuloja, ja varsinkin virallinen urheiluorganisaatio vierasti kuntosalitreeniä. Mediassa kehonrakennus oli lähes poikkeuksetta pilkan ja ihmettelyn kohteena, Helsingin Sanomat on pitänyt tämän linjan näihin päiviin asti. Harrastuksen määrään median nyreä suhtautuminen ei ole vaikuttanut mitään, Suomen salit ovat täynnä reippaasti hikoilevia kaiken ikäisiä ja kokoisia treenaajia. Ja aina joku yltiöpää treenaa ihan kilpailukuntoon saakka ja loikkaa lavalle yleisön eteen poseeraamaan.

Tämän päivän ykköstermi on fitness, sille ei suomenkielistä vastinetta taida olla. Fitness-lajeilla on oma lajiliitto, jonka toiminta on aktiivista ja jonka kilpailutilaisuudet vetävät yleisöä lehtereitä myöten. Tässä kehonrakennus on monella tavalla tullut tarinansa päätökseen, ihanteet ovat vaihtuneet massiivisen kreikkalaisen veistoksen lihaksikkuudesta sutjakkaan ja luonnollisen kauniiseen atleettisuuteen.

Palaan Wellness Mediassa aiheeseen sekä tekstin että videoiden muodossa. Loistavaa treenisyksyä teille kaikille!

Ja lopuksi pieneksi inspiraatioksi kaikkien aikojen kehonrakennuskuninkaan Arnold Schwarzeneggerin motivaatiovideo!