Maanantaivieras – Legendaarinen Tom Platz

Maanantaivieras – Legendaarinen Tom Platz

Yhdysvaltalainen Tom Platz (s. 1955) kuului kehonrakennuksen 1970-luvun lopun ja 1980-luvun Kulta ajan vaikuttavaan kärkijoukkoon, miehiin, joista tuli maailmankuuluja, joista puhuttiin ja joiden tekemisiä seurattiin tarkasti. Tietoa lajin tähdistä saatiin lähinnä alan lehdistä, VHS-videokasettien myötä päästiin näkemään myös miesten harjoittelua ja kilpailemista.

Tom Platz oli kehonrakentajana fanien mielikuvissa vaalea, komea ja hymyilevä California Boy, vaikka olikin tullut aikanaan Kaliforniaan Oklahomasta. Tom oli päättänyt elää kehonrakentajan elämää, kehittyä, voittaa kilpailuja ja tulla kuuluisaksi ja suosituksi. Kaikki tämä myös toteutui, Tom voitti toisella yrittämällä IFBB Mr. Universe -kisan vuonna 1980 ja kilpaili sen jälkeen vaihtelevalla menestyksellä ammattilaisena, muun muassa seitsemän kertaa Mr. Olympiassa, jossa parhaaksi sijoitukseksi jäi vuoden 1981 kilpailun kolmas sija.

Tom kiersi 1980-luvulla eri puolilla maailmaa noin sadan seminaarin ja esiintymisen vuosivauhdilla. Hän oli erityisen suosittu Saksassa, esivanhempiensa kotimaassa, ja Italiassa. Tomin seminaarit olivat positiivisia ja motivoivia, hyvin erikoisia. Hän vieraili Suomessa Jorma Räty Cupin tähtivieraana vuonna 1987, ennen iltatilaisuutta pidettyyn seminaariin osallistui yli 1500 fania. Onneksi seminaari pidettiin kisapaikalla Helsingin Jäähallissa, joten tilaa oli kyllä riittävästi. Tom ei puhunut kateederilta, vaan laskeutui lattiatasolle yleisön joukkoon ja piti fantastisen puolentoista tunnin esityksen, jonka tulkkasi ansiokkaasti Suomen Gold´s Gymin toinen omistaja Jari Rännälä. Sanomattakin on selvää, että Tomin saman illan poseerausesitys oli jotain ennennäkemätöntä meillä Suomessa, yli 3000-päinen yleisö oli haltioissaan!

Katsokaa alla oleva video avoimin mielin ja yrittäkää päästä mukaan siitä huokuvaan 1980-luvun huolettomaan fiilikseen. Se oli loistoaikaa!