Miksi laihduttaminen lihottaa?

Miksi laihduttaminen lihottaa?

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Tomi Valtanen puhuu tällä kertaa vlogissaan laihduttamisesta. Ylipaino on meillä Suomessa sekä terveydellinen että ainakin yksilötasolla myös esteettinen ongelma. Laihduttaminen ja oman painon alentaminen vielä usein onnistuukin, mutta uuden alemman painon ylläpito on jo paljon vaikeampaa. Lopputulema on usein se, että laihduttaminen lihottaa.

Tomi tuo esiin laihdutukseen liittyvän avainongelman. Laihdutuskuurin tulos on usein se, että laihduttaja painaa jonkin ajan kuluttua enemmän kuin laihdutusta aloittaessaan. Kysymys kuuluukin: Miksi laihduttaminen lihottaa?

Kehossa on sisäänrakennettuja mekanismeja, jotka pyrkivät palauttamaan painon takaisin alkulukemiin laihduttamisen jälkeen. Laihduttaessa nälkähormonien pitoisuus kehossa nousee ja kylläisyyshormonien pitoisuus taas laskee, eli ruokahalu on kovempi kuin aiemmin. Keho alkaa myös laihdutuksen myötä säästämään energiaa, tämä niin sanottu säästöliekki voi vaihdella muutamasta sadasta kilokalorista jopa 700 kilokaloriin. Kolmas ongelma on sitten lihasmassan menettäminen. Mitä nopeammin paino putoaa, sitä suurempi osa pudotetusta painosta on lihasmassaa, mikä tuo mukanaan ison ongelman. Jos paino lähtee laihdutuksen jälkeen nousuun, laihdutettu rasvamassa palaa lähtötasoon nopeammin kuin menetetty lihasmassa. Kun lihasmassa on takaisin alkuperäisellä lähtötasolla, rasvan määrä on jo ylittänyt oman lähtötasonsa, henkilö on siis nyt lihavampi kuin aloittaessaan laihdutuksen.

Laihduttaminen lisää myös häiriintyneen syömisen riskiä, laihduttajalle voi kehittyä ahmimistaipumus. Vähäenerginen ruokavalio johtaa pikku hiljaa kovempaan nälän tunteeseen ja kasvaviin mielitekoihin, ja jossakin vaiheessa tilanne muuttuu yksinkertaisesti kestämättömäksi ja voi johtaa ruoan ahmimiseen. Ahminen taas johtaa helposti syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteisiin, mikä lisää ahmimisriskiä entisestään.

Laihdutusruokavalioihin liittyy paljon rajoituksia ja sääntöjä, omia mieliruokia ei voi syödä, ja kun laihduttaja lakkaa kuuntelemasta oman kehon tarpeita ja mieltymyksiä, se voi johtaa nälän ja kylläisyyden tunteiden katoamiseen, tilalle tulee mielitekoja ja erilaisia ruokahimoja. Nämä tuntemukset voivat jatkua laihdutuksen lopettamisen jälkeen ja johtaa vaikeuksiin ruokavalinnoissa, mikä tekee syömisen hallinnasta haastavaa.

Epäonnistuneen laihdutusoperaation negatiivisena lisänä voi vielä olla itsetunnon heikkeneminen, koska “en pystynyt pääsemään pysyviin tuloksiin”. Myös kehotyytymättömyys lisääntyy, mikä voi heikentää henkilön elämänlaatua monella tavalla.

Tomi ei suosittele laihdutuskuureja, mutta kertoo sen sijaan tulevissa vlogeissaan elintapojen muuttamisesta terveellisempään suuntaan ja järkevästä painonhallinnasta.

Katso Tomi Valtasen laihduttamista käsittelevä vlogi tästä:


Seuraa Tomi Valtasen vlogeja myös YouTubessa kanavalla Tomi Valtanen