Onko maito terveellistä?

Onko maito terveellistä?

Maito puhuttaa ihmisiä, sen tiimoilta liikkuu monenlaisia terveys- ja vaikutusväittämiä. Wellness Median vloggaaja, laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Tomi Valtanen kertoo alla olevalla videolla maidosta.

Onko lehmän maitoa järkevää käyttää? Onko sen nauttimisesta hyötyä, onko siitä haittaa? Entä maidon juonnin eettisyys, onko maidon nauttiminen OK?

On sanottu, että maito olisi vain värjättyä vettä. Väitteellä ei kuitenkaan ole minkäänlaista kantavuutta. Mitä maidolle oikeasti tapahtuu siitä, kun se lypsetään lehmästä, siihen, kun se on purkissa kaupan hyllyllä? Lypsyn jälkeen saatu raakamaito kuljetetaan meijeriin, jossa se pastöroidaan eli kuumennetaan 72 asteeseen 15 sekunnin ajaksi. Prosessin aikana suurin osa maidossa olevista bakteereista tuhoutuu.

Pastöroinnin jälkeen maito separoidaan eli siitä erotetaan rasva, jolloin saadaan rasvatonta maitoa ja kermaa. Rasvattomana maitona myytävä tuote jäähdytetään ja pakataan kauppaan vietäväksi. Myytävänä on kuitenkin myös erilaisen määrän rasvaa sisältäviä maitoja, ja ne saadaan aikaan siten, että separoinnissa saatuun rasvattomaan maitoon lisätään tietty määrä kermaa antamaan maidolle tietty rasvapitoisuus. Jotta rasva olisi tasaisesti koko maidossa, sekoitus homogenoidaan eli painetaan korkealla paineella pienten rakosten läpi. Näin maito on myyntiin tullessaan tasalaatuista.

Mitä maito pitää sitten sisällään? Maito ja maitotuotteet ovat suomalaisen ruokavalion merkittävin kalsiumin, jodin, D-vitamiinin, B2-vitamiinin ja B12-vitamiinin lähde. Maito on myös merkittävä kaliumin ja tietysti proteiinin lähde.

On väitetty, että maito aiheuttaisi kehossamme tulehdusta. Tässä ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole perää. Maitotuotteet ovat tutkimusten mukaan olleet suhteessa tulehdukseen joko neutraaleja tai jonkin verran positiivisia, tämä koskee erityisesti hapatettuja maitotuotteita.  Paljon käytettyinä kerma ja voi näyttävät kuitenkin lisäävän tulehdusta, joten niitä tulee nauttia hyvin kohtuullisesti.

Maitotuotteiden on sanottu myös lisäävän syljen eritystä, mutta tämä näyttäisi olevan jonkinlainen kuviteltu vaikutus. Tutkimuksissa henkilöiden, jotka ajattelevat maidon nauttimisen lisäävän syljen eritystä, syljen eritys lisääntyi myös täysin maidotonta placebo-tuotetta nautittaessa.

Mitä maitotuotteita kannattaisi käyttää? Selkeä vastaus on vähärasvaisia ja rasvattomia tuotteita, ne näyttävät olevan isoissa tutkimuskatsauksissa terveellisin vaihtoehto.  Hapatettujen maitotuotteiden, kuten jogurtti, viili ja piimä, nauttimisesta voi saada terveyden kannalta vielä pienen lisähyödyn.

Entä karjatalouden, maidon ja lihan tuottamisen eettisyys? Karjataloudella on suuri ilmastovaikutus. Euroopassa se on vastuussa 13 prosentista kasvihuonekaasuista. Lihantuotanto on tässä suurimmassa roolissa, itse maidon ja jorgurtin tuotanto kaikkein pienimmässä. Jos tähän verrataan suomalaisten kasvisten ja kotimaisen viljan tuotantoa, niiden ilmastovaikutus on selvästi kevyempi per tuotettu kilo kuin esimerkiksi maidolla juustosta ja lihasta puhumattakaan. Nämä ovat asioita, jotka puhuttavat tällä hetkellä.

Seuraa Tomi Valtasen vlogeja myös YouTubessa kanavalla Tomi Valtanen

Ks. video: Onko maito terveellistä?