Perjantaitarina – Big-Lou Ferrigno

Perjantaitarina – Big-Lou Ferrigno

Vuoden 1992 suurin kehonrakennustapahtuma Suomessa oli eittämättä syyskuussa Helsingin Jäähallissa järjestetty Mr. Olympia –kilpailu.  Sen kuuluisin osanottaja oli ilman muuta Pumping Ironista, The Hulk –TV-sarjasta ja Hercules-elokuvista tuttu Lou Ferrigno, joka oli 40-vuotiaana tekemässä paluun kilpalavalle 17 vuoden tauon jälkeen.

Lou Ferrigno oli jo 1970-luvun alkupuolella sekä suosittu että menestyksekäs kehonrakentaja. Hän joutui käyttämään kuulolaitetta lapsena sairastetun korvatulehduksen seurauksena huonoksi menneen kuulon vuoksi, mutta se ei hiljentänyt hänen harjoitustahtiaan. Lou voitti amatöörien IFBB:n Mr. Universe –kilpailun (nyk. maailmanmestaruuden) vuosina 1973-74 ja kilpaili sen jälkeen lajin kuningasta Arnold Schwarzeneggeriä vastaan vuosien 1974 ja 1975 Mr. Olympiassa. Arnold oli molemmissa kilpailuissa parempi, mutta Loulle ennustettiin varsin ruusuista tulevaisuutta lajin parissa.

Vuoden 1976 Mr. Olympian piti olla vain suupala massiiviselle 193-senttiselle Loulle, mutta nyt kohtalo puuttui peliin: Loulle tarjottiin roolia uudesta The Incredible Hulk –TV-tuotannosta. Hän otti tarjouksen vastaan ja sanoi samalla hyvästit kilpakehonrakennukselle.

Syyskuinen Helsinki 1992: Lou oli treenannut itsensä huippukuntoon Mr. Olympiaa varten ja oli vajaa viikko ennen kilpailua Suomeen tullessaan valmis taistoon. Hän painoi yli 140 kiloa, mutta oli tiukka ja kireä kuin viulun kieli. Yleisö kannusti häntä koko Helsingin jäähallissa järjestetyn kilpailun ajan, mutta hän sijoittui lopulta 12:nneksi. Lou ei näyttänyt pettyneeltä, vaikka unelma täydellisestä paluusta näin kariutuikin. Heikohko sijoitus ei myöskään millään tavalla huonontanut hänen hyvää mainettaan ympäri maailmaa, sillä suosio on jatkunut tauotta tähän päivään saakka. Lou on nyt 68-vuotiaana edelleen hyvässä kunnossa ja täydessä työvireessä monine erilaisine kuntoiluun liittyvine projekteineen.

Katso ja kuuntele alla oleva video Lou Ferrignon seikkailuista Helsingissä syksyllä 1992!

Toimittaja: Jouni Virtamo
Ohjaus ja kuvaus: Aki Walli
Tunnusmusiikki: Lauri Virtamo