Perjantaitarina – Mr. Olympia Orlandosta Helsinkiin Osa 1

Perjantaitarina – Mr. Olympia Orlandosta Helsinkiin Osa 1

1980-luku oli niin meillä Suomessa kuin maailmallakin voimakkaan kehityksen aikaa kehonrakennuksen alalla. Harrastajamäärät kasvoivat kovaa vauhtia, kilpailuja järjestettiin tiheään tahtiin. Suomessa kisaajien taso oli noussut jo melko korkeaksi, vuosikymmenen tähtiä olivat Jorma Räty, Keijo Reiman, Reijo Kivioja, Juhani Nyholm, Peter Keränen, Arto Lyytikäinen ynnä monet muut. Naisten puolella suurimpia tähtiä olivat Miss Olympia Kike Elomaa ja Euroopan mestari Marjo Selin.

Oli siis vain luonnollista, että Suomeen haluttiin myös ammattilaiskilpailu. Allekirjoittanut ja Risto Isohanni, jotka jo tunnettiin alan ykkösjulkaisun Bodaus-lehden perustajina, tarttuivat toimeen, ja syyskuussa 1989 ensimmäinen IFBB Finnish Grand Prix oli tosiasia. Kilpailussa Helsingin Jäähallissa oli mukana seitsemän miestä aiemmin syyskuussa järjestetyn Mr. Olympian kärkikymmeniköstä, joten yleisö sai todella vastinetta pääsylippujensa hinnalle. Voittajaksi valittiin kaikin puolin vakuuttava Lee Labrada.

Järjestimme IFBB Finnish Grand Prix´n myös vuosina 1990 ja 1991, ja amerikkalainen pomomme IFBB Pro Division Chairman Wayne S. DeMilia oli tyytyväinen toimintaamme. Hän halusikin sitten jotain eksotiikkaa ja vaihtelua lajin pääkilpailuun Mr. Olympiaan ja päätti joskus kesällä 1991, että järjestää kilpailun seuraavana vuonna Helsingissä. Minut hän palkkasi avukseen hoitamaan Suomen pään käytännön järjestelyjä.

Ensimmäinen komennus oli matka syyskuussa 1991 tutustumaan tuon vuoden Mr. Olympian järjestelyihin Orlandossa, Floridassa. Se oli todella mielenkiintoinen ja silmät avaava kokemus. Järjestelyt olivat todella mittavat, itse kilpailu käytiin kisahotelli Walt Disney World Dolphin Hotelin valtavassa juhlasalissa, jonne oli myyty 4000 pääsylippua, kaikki ennakkoon.

Orlandon kilpailu oli viimeinen, johon siihen mennessä seitsemän peräkkäistä voittoa ottanut Lee Haney osallistui. Horisontissa oli tällä kertaa myös varteenotettava vastustaja, englantilainen Dorian Yates, joka oli voittanut jo aiemmin keväällä arvostetun Night of Champions -kilpailun New Yorkissa. Miesten kohtaamista odotettiin suurella jännityksellä. Haney oli kuitenkin lopulta vielä ykkönen ja vei kotiinsa kahdeksannen Sandow-patsaan uransa viimeisen kilpailun merkiksi.

Amerikassa kaikki Mr. Olympiaan liittynyt oli ollut suurta ja komeaa, joten kilpailun tuottaminen seuraavana syksynä Helsingissä jännitti aika tavalla. Mutta palataan tarinan toiseen osaan ja Helsingin Mr. Olympiaan ensi kerralla!

Toimittaja: Jouni Virtamo
Ohjaus ja äänitys: Aki Walli
Tunnusmusiikki: Lauri Virtamo