Perjantaitarina Osa 2 – Maailmanmestari Jorma Räty

Perjantaitarina Osa 2 – Maailmanmestari Jorma Räty

Jorma Räty oli henkilö, johon kytkeytyivät voimakkaasti positiiviset määreet. Hän oli käytökseltään aina kohtelias ja rauhallinen, treenasi tunnontarkasti ja järkevästi näyttäen näin muille hyvää esimerkkiä, opetti kehonrakennuksen saloja kärsivällisesti ja seikkaperäisesti sekä valmennettavilleen että satunnaisille kysyjille ja piti aina sanansa kaikissa yhteyksissä. Jos löit kättä päälle Jorman kanssa, asia oli varmasti sillä selvä. Jorma oli meidän nuorempien treenaajien suomalainen idoli.

Jorma Rädyn ja hänen bisneskaverinsa Risto Koivusen Vallilassa Sturenkadulla sijainnut luontaistuotekauppa oli 1970-luvun puolivälissä aloittelevien kehonrakentajien pyhiinvaelluspaikka. Jorma ja Risto olivat aina ystävällisiä ja valmiita juttelemaan harjoittelusta ja ravintoasioista, vaikka näin jälkeenpäin ihan hävettää, kuinka paljon itsekin vaivasin heitä loputtomilla kysymyksilläni. Jorma ja Risto tekivät valtavan määrän PR-työtä lajin eteen, mutta työ kantoi myös hedelmää, kun miehet avasivat oman salin Helsingin Itä-Pasilassa syksyllä 1978. Salista tuli heti suosittu, se oli täynnä nuoria eteenpäinpyrkiviä kehonrakentajia.

Kehonrakennusinnostus levisi 1970-luvun jälkipuoliskolla nopeaan tahtiin niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Treenisaleja perustettiin muun muassa Turkuun, Ouluun, Tampereelle ja Jyväskylään, joista kaikista alkoi tulla myös kilpailuissa menestyviä kehonrakentajia.

Helsingissä BBC ry jatkoi toimintaansa normaaliin tapaan, mutta iso osa varsinaisesta kilpakehonrakennuksesta kiinnostuneista treenaajista liittyi jäseneksi Jorma Rädyn ja Risto Koivusen Itä-Pasilaan avaamaan Hi-Man Sport –saliin. Sali oli täynnä tosissaan lihaksia kehittäviä poikia ja miehiä, naiset tulivat mukaan saliharjoitteluun vasta joitakin vuosia myöhemmin.

Jorma oli voittanut kehonrakennuksen Pohjoismaiden mestaruuden jo 21-vuotiaana vuonna 1967, mutta hän keskittyi sen jälkeen opiskelu- ja työasioihin, treenasi säännöllisesti ja kilpaili kehonrakennuksen sijaan ensin painonnostossa ja sitten voimanostossa, jossa voitti Suomen mestaruuden vuonna 1971 sarjassa alle 82,5 kiloa. Jorman parhaat kilpailuissa tekemät voimanostotulokset penkkipunnerrus 180 kg, jalkakyykky 252,5 kg ja maastaveto 260 kg syntyivät sarjassa alle 90 kiloa.

Jorma palasi kehonrakennuskilpailuihin vuonna 1974 ja voitti Suomen mestaruuden suvereeniin tapaan. Hänen tavaramerkkejään olivat koko kilpailu-uran ajan valtava selkä ja todella massiiviset ja hyvän malliset käsivarret. Hauiksen piikki oli jotain uskomatonta. Jorma otti peräkkäin kaikkiaan seitsemän Suomen mestaruutta eikä hävinnyt kotimaassa koskaan kenellekään toiselle kehonrakentajalle. Vuosien 1974-76 mestaruudet tulivat yleisessä sarjassa, johon kaikki kilpailijat osallistuivat, vuosina 1977-78 sarjassa alle 75 kiloa ja 1979-80 uudessa alle 80 kilon sarjassa.

Kun Hi-Man Sportin toiminta lähti 1970-luvun lopulla kunnolla käyntiin, Jorma tiivisti treenitahtiaan ja alkoi toden teolla tavoitella menestystä kansainvälisissä kehonrakennuskilpailuissa. Jorma harjoitteli jokseenkin päivittäin, toki hän piti välillä myös lepopäiviä. Hänen harjoittelunsa näytti aina harkitulta ja johdonmukaiselta sekä jollakin tavalla myös rauhalliselta, vaikka hän teki oikeasti todella kovia treenejä ja käytti joissakin liikkeissä myös suhteellisen raskaita harjoituspainoja. Hän teki useimmissa liikkeissä 15 toistoa per sarja, mikä ei ollut lainkaan tavanomaista ja lähenteli monen mielestä jo kestävyysharjoittelua, mutta Jorma oli vuosien harjoittelun jälkeen löytänyt juuri itselleen parhaiten sopivan treenitavan. Aikanaan sotilassoudun Suomen mestaruuden voittaneen miehen yleiskunto oli silkkaa rautaa. Oman kehon kuuntelu ja itselle sopivat luonnolliset valinnat ovat olleet monien mestarien menestyksen takana, eikä Jorma tehnyt tässä poikkeusta.

Jormalla oli palkintokaapissaan jo EM-hopeaa ja kolme PM-kisojen mestaruuspokaalia, kun hänelle tarjoutui vuonna 1980 tilaisuus harjoitella useiden kuukausien ajan Kaliforniassa ennen syksyllä Filippiinien Manilassa järjestettäviä maailmanmestaruuskilpailuja. Suomalaisen kehonrakennuksen mesenaatti Tom Wrange järjesti hyvillä suhteillaan Jorman Yhdysvaltojen harjoitusleirin olosuhteet kuntoon ja maksoi kaikki kulut. Tomilla oli moneen kertaan iso rooli, kun suomalainen kehonrakennus otti harppauksia eteenpäin.

Jorma pääsi näin ensimmäisen kerran elämässään harjoittelemaan täysin ammattimaisesti usean kuukauden ajaksi. Päivät täyttyivät treenaamisesta, levosta ja tiukan kisadieetin noudattamisesta. Vaimon ja pienen pojan jättäminen pitkäksi aikaa valtameren toiselle puolelle ei varmasti ollut perhekeskeiselle Jormalle helppoa, mutta uurastus palkittiin ruhtinaallisesti, kun kaikkien aikojen kuntoon itsensä trimmannut mies kruunasi amatööriuransa alle 80 kilon sarjan maailmanmestarina!

Oli todella upeaa olla lentokentällä vastassa tuoretta maailmanmestaria. Jorman suoritus on toistaiseksi jäänyt yleisen sarjan osalta ainutkertaiseksi Suomen mieskehonrakennuksessa, sillä odottelemme edelleen seuraavaa suomalaista IFBB:n miesten sarjojen maailmanmestaria.