Perjantaitarina Osa 4 – Kehonrakennusmyytti Marko Savolainen

Perjantaitarina Osa 4 – Kehonrakennusmyytti Marko Savolainen

Vuoden 1994 aikana alkoi Suomen kehonrakennuspiireissä olla paljon puhetta nuoresta Marko Savolaisesta, joka oli edellisenä vuonna voittamansa raskaan sarjan Suomen mestaruuden jälkeen muuttanut kotikaupungistaan Oulusta Helsinkiin jatkamaan kehonrakennusunelmansa tavoittelua. Marko, joka oli sensaatiomaisen mestaruutensa voittaessaan vasta 20-vuotias, harjoitteli nyt Kari Kaipiaisen ja Jari Rännälän omistamalla Mikonkadulla Rautatientorin kupeessa sijainneella Gold´s Gymillä. 

Gold´s Gym oli ehdoton kotimaisen kehonrakennuksen Mekka, siellä treenasivat monet lajin kärkimiehet ja -naiset hevimusiikin pauhatessa ämyreistä lisää agrea suorituksiin. Marko teki salilla omat treeninsä Jari Rännälän johdolla ja kehittyi suorastaan silmissä. Hän käsitteli harjoituksissaan aivan ällistyttäviä rautoja, 240 kilon vinopenkkipunnerrukset Smith-laitteessa ja 100 kilon hauiskäännöt tangolla olivat Markon treeneissä arkipäivää. Tie kohti ammattilaisuutta ja suurta menestystä näytti olevan avoinna nuorelle miehelle.

Tapasin itse Markon ensimmäisen kerran tehdessäni hänen selkätreenistään juttua Bodaus-lehteen, jonka päätoimittajaksi olin palannut vuoden 1993 tammikuussa muutaman vuoden tauon jälkeen. Marko osoittautui erittäin mukavaksi ja kohteliaaksi nuorukaiseksi, jolla tuntuivat kovista tavoitteista huolimatta olevan jalat maassa. Rakenne oli erinomainen, tasapaino massiivisten lihasten kesken oli lähes täydellinen. Pohkeet Marko totesi muihin lihasryhmiin verrattuina heikoksi kohdakseen, mutta sanoi pienentävänsä ongelmaa kovalla treenillä.

Jari veti Markolle tehokkaan harjoituksen, jossa liikkeitä ja sarjoja ei ollut kovin paljon, mutta intensiteettiä sitäkin enemmän. Markon kyky tehdä sarjat loppuun ja sietää kovaa rasitusta kävi ilmi nopeasti, treeniä oli todella mielenkiintoista seurata. Jari totesi ykskantaan, että Marko on täysin poikkeuksellinen kehonrakentaja kovan henkisen kanttinsa vuoksi.

Treenin jälkeen tarkistimme Markon käsivarren paksuuden, mittaa tuli hitusen yli 60 cm!

Minulla oli yhdessä Jaakko “Jaska” Hämäläisen kanssa Idea´z Oy -niminen yhtiö, ja koska Marko kertoi tarvitsevansa apua arkipäivän asioissa ja kehonrakennuksen bisnespuolen hoitamisessa, Jaska lupasi ryhtyä häntä auttamaan. Aika pian kävi kuitenkin ilmi, että Marko oli hyvin ailahteleva, ei välittänyt sovituista aikatauluista ja oli välillä energinen ja välillä taas aivan tolkku poissa. Markon kaikki energia suuntautui harjoitteluun, muuhun ei tuntunut olevan paukkuja.

Minä nyt olin niin sinisilmäinen, etten tajunnut lainkaan Markon omituisen käytöksen johtuvan huumeista, ei siis tavanomaisista kehonrakentajien käyttämistä lääkeaineista, vaan ihan oikeista huumausaineista. Myöhemminhän Marko on itse eri medioissa kertonut tästä ajasta elämässään. Jaska oli kyllä asian huomannut, mutta ei ollut viitsinyt siitä minulle kertoa, koska odotti, että Markolle suunnitelluista hommista selvittäisiin joka tapauksessa. Lopulta oli kuitenkin lyötävä hanskat tiskiin, kun Markoa ei saatu virkoamaan muun muassa sovittuun TV-tapaamiseen. Jaska ei uskaltanut sopia hänelle enää mitään töitä tai haastatteluja, koska mies ei ollut työkunnossa.

Helsinkiin tulo oli siis ollut Markolle surkea ratkaisu, se oli suistanut hänet aivan väärille raiteille, sillä hän jäi Helsingin vierailullaan pahaan amfetamiinikoukkuun. Aluksi aine auttoi Markoa superkovissa harjoituksissa, mutta vei hänet melko nopeasti täysin mukanaan. Helsingin reissu päättyi onneksi lopulta, ja Marko palasi kotiin Ouluun, jossa hän pääsi pikku hiljaa takaisin terveen kirjoihin. Kehonrakennusunelma oli toistaiseksi murskana, monien mielestä ainiaaksi.

Marko palasi kuitenkin takaisin harjoittelun pariin ja tähtäsi KP Ouraman vuonna 1997 järjestämään ammattilaiskilpailuun. Kohina Markon ympärillä oli taas huipussaan, eikä mies tällä kertaa pettänyt fanejaan. Hän seisoi Helsingin Kulttuuritalolla käydyssä Finnish Grand Prix´ssa aivan tasaveroisessa kunnossa maailman parhaiden ammattilaisten rinnalla ja villitsi kotiyleisön raivoisaan kannustukseen komealla poseerausesityksellään. Seitsemäs sija oli tähän nähden aikamoinen pettymys, Marko maksoi hintaa pro-kilpailun ensikertalaisuudesta. Oikea sijoitus olisi ollut muutaman sijan korkeammalla. Mutta se on tässä sivuasia, Marko sementoi paikkansa suomalaisen kehonrakennuksen folkloressa ylivertaisen kovalla kisakunnollaan, kun puhutaan suomalaisista kehonrakentajista.

Marko kilpaili vielä muutamia vuosia ammattilaisena vaihtelevalla menestyksellä, mutta ei koskaan enää saavuttanut syksyn 1997 mahtavaa kuntoa. Lukuisat loukkaantumiset muun muassa haittasivat kunnollista harjoittelua todella pahasti. Hän yritti paluuta vielä vuonna 2006, mutta joutui lopulta luopumaan tavoitteellisesta treenistä ja kilpailuajatuksesta munuaisten pettäessä lopullisesti. Marko oli vuosien varrella vaatinut keholtaan liikaa, tästä oli enää mahdotonta jatkaa.

Markolla on munuaissiirrännäinen, ja hän on jatkanut treenaamista kuntoilumuotona. Hän on ollut vuosien varrella mukana erilaisissa lisäravinteisiin liittyvissä liiketoimissa, mutta niistä ei ole rakentunut mitään pysyvää. Hän on kuitenkin edelleen erittäin suosittu fanien keskuudessa ja hänet mainitaan aina välillä lajin parissa liikkuvassa somemateriaalissa yhtenä maailman parhaana ja kiinnostavimpana kehonrakentajana.