Perjantaitarina Osa 6 – Lou Ferrigno Helsingissä

Perjantaitarina Osa 6 – Lou Ferrigno Helsingissä

Vuoden 1992 suurin kehonrakennustapahtuma Suomessa oli eittämättä syyskuussa Helsingin Jäähallissa järjestetty Mr. Olympia –kilpailu. Hoidin tapahtuman järjestelyjä ja sponsorimyyntiä Suomen päässä IFBB Pro Division puheenjohtajan Wayne S. DeMilian alaisuudessa.

Kilpailuun saatiin etukäteiskiinnostusta erityisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin tapahtumaa kahdeksan vuoden ajan suvereenisti hallinnut mestari Lee Haney oli lopettanut kilpailemisen edellisenä vuonna Floridan Orlandossa. Näin oli selvää, että tulisimme näkemään pitkästä aikaa uuden Mr. Olympian. Helsingissä Haneyn manttelin peri englantilainen Dorian Yates.

Paljon suurempi kohun aihe oli kuitenkin Helsingin Mr. Olympian kuuluisin osanottaja, Pumping Ironista, The Hulk –TV-sarjasta ja Hercules-elokuvista tuttu Lou Ferrigno, joka oli 40-vuotiaana tekemässä paluun kilpalavalle 17 vuoden tauon jälkeen. Suomalainen media oli hyvin kiinnostunut Lousta, ja minua pommitettiin hänen haastattelupyynnöillään.

Lou oli treenannut itsensä huippukuntoon ja oli vajaa viikko ennen kilpailua Suomeen tullessaan aika väsynyt ja osin huonotuulinenkin. Ammattimiehenä hän oli kuitenkin täysin lehdistön ja television käytettävissä, amerikkalaiset celebrityt todella ymmärtävät julkisuuden merkityksen ja jaksavat painaa pitkää päivää. Muun muassa Iltalehti teki Lousta ja hänen perheestään hienon jutun, ja muutama päivä ennen kilpailua vein hänet Kolmos-TV:n studiolle Hullu Suomi –ohjelman nauhoitukseen. Ohjelman juontaja Simo Rantalainen oli kutsunut Loun mukaan ohjelmaan haastateltavaksi ja kilpailemaan samalla olkavarren ympärysmitan paksuudessa muutaman suomalaisen kehonrakentajan kanssa.

Menimme tapaamiseen Hollywood-tähdelle sopivaan tyyliin limusiinikyydillä. Lou olisi kyllä mieluummin ajanut Mersu-taksilla, hän ihaili kovasti helsinkiläistä taksikantaa, jossa tuolloin oli paljon juuri kiiltäviä ja komeita Mercedes Benz –autoja. Odottelimme nauhoituksen alkamista maskeeraushuoneessa, jossa Loun kasvoihin laitettiin TV-vaatimusten mukainen sminkki. Juttelimme lähinnä Italiasta, sillä Lou kertoi laajasti kesistä, jolloin hänellä oli tapana viettää kuukausi Roomassa lomaillen ja rentoutuen. Hotelli uima-altaineen oli toki syrjässä varsinaisen kaupungin hälinästä, mutta Lou kertoi viihtyvänsä hyvin myös itse historiallisessa kaupungissa. Via Veneton varrella oli jokin ravintola, josta hän piti erityisesti ja jonka ruokia hän ylisti.

Jutustelumme keskeytyi, kun huoneeseen tuli käymään johonkin omaan ohjelmaansa valmistautuva maankuulu TV-juontaja ja kirjailija Heikki Hietamies, joka muistetaan erityisesti monivuotisena Tangomarkkinoiden seremoniamestarina. Heikki jutteli Loun kanssa kuin tämä olisi ollut vanha kaveri, kuuluisuudet viihtyvät selvästi hyvin keskenään…

Siirryimme seuraavaksi toiseen lähempänä varsinaista nauhoitustilaa olleeseen huoneeseen, jossa tapasimme ohjelman muut vierailijat eli kehonrakentajat Jari Pasasen, Jussi Herrasen ja Boogie Mustosen. Lou viihtyi tässä seurassa mainiosti, hän kyseli miesten penkkituloksia ja kaikenlaista muuta oikeiden lihashirmujen elämään liittyvää.

Suomalaiset bodarit menivät sitten ensin nauhoitukseen, jossa heidät esiteltiin ja heidän olkavartensa ympärysmitta tarkistettiin. Muutaman päivän päässä olleeseen Mr. Olympiaan valmistautunut Jussi Herranen oli rautaisen tiukassa kunnossa, hänen tuloksensa oli 46,4 cm. Se on kova mitta kenelle hyvänsä noin 80-kiloiselle kisakunnossa olevalle miehelle! Boogie Mustonen pysäytti mittanauhan tulokseen 49,2 cm ja Jari Pasanen mittaan 50,8 cm. Jarilla oli siis virallisesti Suomen paksuin käsivarsi, hän sai tästä myös komean tunnustustodistuksen.

Tämän jälkeen esiin astui Lou, joka rysäytti sisään lavasteisiin kuuluvasta ovirakennelmasta. Ja tosiaan, hän todellakin rysäytti sisään, sillä hän avasi oven väärään suuntaan ja väänsi sen saranoiltaan! Toisaalta ei Incredible Hulkilta voi vähempää odottaakaan. Simo haastatteli hyväntuulista Louta ja mittasi lopuksi myös hänen hauiksensa. Mittaa 142-kiloisella jätillä oli hieman enemmän kuin suomalaisilla, tulokseksi tuli 56,5 cm. Loun lihaskireys oli vaikuttava, tulisi olemaan mahtavaa nähdä hänet taas kisaamassa Mr. Olympiassa!

TV-retkemme meni mielestäni kaikin puolin hyvin, ja vein Loun takaisin Katajanokalle kisahotelli Grand Marinaan syömään ja lepäämään. Kisajärjestelyjen pomo Wayne S. DeMilia oli erittäin mielissään Loun TV-vierailusta, sillä muutaman päivän kuluttua kisattava Mr. Olympia saisi näin loistavaa etukäteismainosta ennen kilpailua ulos tulevasta ohjelmasta. Kun sitten katsoimme ohjelman seuraavana iltana, siinä ei ollut lainkaan Loun osuutta. Miehestä ei edes mainittu mitään. Hämmennys oli melkoinen, ja Wayne käski minun heti selvittää, mistä oli kysymys. Sain Simo Rantalaisen kiinni puhelimitse, ja hän kertoi, että Loun osuus oli kuvattu kyllä aivan normaalisti, mutta siitä puuttui kokonaan ääni jonkin teknisen virheen vuoksi. Virhe oli havaittu liian myöhään, jotta asia olisi ehditty korjata uudella nauhoituksella. Tämä oli todella huono juttu, sillä näin varsin tärkeä ja etukäteen suunniteltu kisapromo jäi toteutumatta. Wayne oli erittäin vihainen, mutta asialle ei voinut enää tuossa vaiheessa mitään.

Itse kilpailussa Lou teki parhaansa, poseerasi hyvin ja oli kireässä kunnossa. Tuomaristoa tämä ei kuitenkaan säväyttänyt, ja tuloksena oli lopulta 12:s sija. Yleisö sen sijaan oli täysin Loun puolella ja kannusti häntä komeasti. Lou on tänä päivänä 68-vuotiaana hyvässä kunnossa ja edelleen täydessä työvireessä monine erilaisine projekteineen.