Rebeka Koha – Painonnostajan päivä

Rebeka Koha – Painonnostajan päivä

Painonnosto on tällä vuosituhannella kokenut selvän muodonmuutoksen, kun lajissa on alettu todella tiukka doping-testaus, jota on tehty myös takautuvasti. Vanhat huipputulokset ovat poistuneet tilastoista sarjojen painorajoja muuttamalla, ennätysten noteeraaminen on aloitettu uudestaan nollasta.

Naiset ovat jo pitkään olleet täysillä mukana painonnostossa, ja tulokset ovat kehittyneet hyvää vauhtia. Nykyiset tulokset eivät yllä aivan “parhaiden vuosien” tasolle, mutta teknisesti hienoja suorituksia on upea katsoa.

Yksi tämän hetken suosituimmista naisnostajista on latvialainen Eduards Andruskevicsin valmentama Rebeka Koha (synt, 1998). Rebeka on menestynyt kilpailuissa loistavasti ja on muun muassa kaksinkertainen nuorten maailmanmestari ja kaksinkertainen aikuisten Euroopan mestari. Hänellä on myös lukuisa määrä muita arvokisamitaleja.

Rebeka kilpailee sarjassa alle 59 kiloa, aiemmin sarjoissa alle 58 kiloa ja alle 53 kiloa. Uusin painoraja otettin käyttöön vuonna 2018. Hän on kertonut haastatteluissa harjoittelevansa ennen suurkilpailuja joka päivä, välipäiviä ei ole lainkaan. Alla olevalla videolla saamme nähdä, että harjoittelu on jaettu erilaisiin osiin, ja päivän aikana tehdään useita erilaisia harjoituksia kehon herättelystä ja joogasta kevyehköön bodaustreeniin ja siitä raskaampiin olympianostoihin.

Rebeka kuuluu oman lajinsa maailman parhaisiin urheilijoihin. Harjoittelun lisäksi päivään kuuluu palauttavaa hierontaa, kylmähoitoja ja saunomista, mutta myös rentoutumista. Myös kaikki ruokailuun liittyvä on laitettu valmiiksi. Nämä kaikki asiat yhdessä tekevät Rebekan kovan harjoittelun ja kehityksen mahdolliseksi.

Kevään ja syksyn suurkilpailujen jälkeen Rebeka harjoittelee jonkin aikaa kevyemmin ja harvemmin, mutta elää kyllä painonnostajan ja huippu-urheilijan elämää koko vuoden ympäri.

Rebekan parhaat kilpailutulokset ovat tempaus 103 kg, työntö 124 kg ja yhteistulos 227 kg. Hän harjoitteli täysillä kevään 2020 EM-kisoja ja Tokion olympiakisoja varten, mutta nämä molemmat kilpailut peruuntuivat koronapandemian vuoksi. Kun joskus jälleen kilpaillaan, myös Rebeka on varmasti mukana.

Katso video Rebeka Kohan, huippupainonnostajan, päivästä.