Sushi – nigirit ja makit lohesta

Sushi – nigirit ja makit lohesta

Vlogisti Punttisaaga eli oikeammin Mikko Ellmén on käynyt jälleen kalassa ja valmistaa nyt sushia, tarkemmin sanottuna nigirejä ja makeja. Niissä kala ja riisi tarjotaan hieman erilaisissa olomuodoissa, molemmat ovat sekä herkullisia että esteettisesti miellyttäviä.

Mikko suosittelee käyttämään riisinä sushiin varta vasten tarkoitettua riisiä, jollaista löytyy kyllä kaupasta, kun tutkii hieman hyllyjä. Sushi-riisin tärkkelys on sellaista, että riisiä on helppo muotoilla, kun se on kypsää.

Riisiä huljutellaan ensin kylmässä vedessä kahdeksaan kertaan ylimääräisen tärkkelyksen poistamiseksi. Tämän jälkeen Mikko laittaa sen kypsenemään riisikeittimeen suhteessa 500 grammaa riisiä ja 750 grammaa vettä. Riisin valmistumiseen menee 15-20 minuuttia.

Kalana Mikolla on hänen itsensä pyytämää Tenon lohta. Hän leikkaa puolen kilon palasta ensin pois ruskean kylkiviivalihan ja sen jälkeen ensin kolme koko fileen pituista ja noin sormen paksuista suikaletta makia varten. Sitten on vuorossa nigirejä varten tulevien pienien ohuiden kalasuikaleiden leikkaaminen.

Kun riisi on valmista, siihen sekoitetaan sushi suta eli sokerista riisiviinietikkaa ja jäähdytellään sitä samalla huoneenlämpöiseksi. Mausteeksi tulevan wasabin Mikko valmistaa wasabijauheen ja veden sekoituksesta. Hän pitää sitä tuubista saatavaa wasabia parempana.

Nigirien valmistus: Ota siivu kalaa, laita siihen peukalolla wasabia, ota veteen kastetulla kädellä noin golfpallon verran riisiä, pyöritä se palloksi, aseta pallo kalasuikaleen päälle ja käännä kokonaisuus sitten niin, että kala on yläpuolella. Muotoile.

Makin valmistus: Aseta leväarkki pienelle bambumatolla, kastele arkkia vedellä ja levitä siihen riisiä. Tee riisiin leveyssuuntainen vako ja laita siihen wasabia, pitkä kalasuikale ja saman paksuinen kurkkusuikale. Pyöriä kokonaisuus rullaksi bambumaton avulla ja leikkaa valmiista rullasta sopivia annospaloja.

Katso Mikon sushinvalmistus hänen vlogistaan:

Facebook: Punttisaaga
YouTube: Punttisaaga
Instagram: @punttisaaga