Uutuuskirja ”Tallinnan terminaattori” kertoo bodylegenda Olev Annuksen uskomattoman tarinan

Uutuuskirja ”Tallinnan terminaattori” kertoo bodylegenda Olev Annuksen uskomattoman tarinan

Olev Annuksen elämäkerran nimi on ”Tallinnan terminaattori – Olev Annuksen tarina”, mutta yhtä hyvin kirjan olisi voinut nimetä ”Viron Schwarzeneggeriksi”.

Annuksen ja Arnoldin elämäntarinoissa on paljon yhtymäkohtia, mutta Annukselta nousu kehonrakennuksen maailmanhuipulle oli vieläkin ällistyttävämpi temppu, sillä hän sattui syntymään rautaesiripun taakse Neuvosto-Viroon.

Annus eli ja harjoitteli 70-luvun Tallinnassa niin askeettisissa oloissa, ettei suomalainen sitä ehkä osaisi edes kuvitella. Kovalla työllä ja tahdonvoimalla hän kuitenkin kipusi nopeasti Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan parhaaksi kehonrakentajaksi, ja tiesi pärjäävänsä myös läntisillä kilpalavoilla. Neuvostoliitossa bodaus oli kilpatasolla kielletty, joten portit länteen pysyivät kiinni.

Maailmalle Annus ponnisti Suomen kautta, jonne hän pääsi muuttamaan vuonna 1984 jyväskyläläisten kehonrakentajien myötävaikutuksella.

80-luvun Suomessa elettiin vielä YYA-kauden syvässä Suomi-Neuvostoliitto-hegemoniassa, mutta bodarit veivät yhteistyön käytännöntasolle ja junailivat Annuksen Virosta Suomeen valeavioliitolla. Annus avioitui Jyrki Savolaisen Satu-siskon kanssa, muutti jyväskyläläiseen lähiöön ja ryhtyi paikallisen oluttuvan portsariksi. Tie jatkui pian Helsinkiin.

Alun perin Annus tosin oli suunnitellut muuttavansa Ruotsiin, sillä Suomen suhteita Neuvostoliittoon hän piti liian läheisinä.

Ennen muuttoa Suomeen KGB järjesti Annuksella Tallinnassa raa’an väijytyksen, joka olisi voinut viedä hänen henkensä. KGB hänellä oli ollut kintereillään jo aiemminkin. Puna-armeijan Spetsnaz-erikoisjoukoissa sekä Tallinnan paini- ja judosaleilla oppimiensa taitojen avulla Annus rökitti päällekävijänsä.

Jo heti 1984 Annus pokkasi pronssimitalin IFBB:n maailmanmestaruuskilpailuissa Las Vegasissa, ja Euroopan mestaruuden hän voitti 1986 Varsovassa – samana päivänä, kun Tšernobylin ydinvoimala räjähti Ukrainassa.

Uskomattomalla tavalla Weiderin veljekset kutsuivat Annuksen kilpailemaan heti myös Mr. Olympiaan, mutta tämä hanke lopulta epäonnistui. Weiderit kaavailivat ”venäläisestä” Annuksesta kehonrakennuksen seuraavaa Arnoldia, ”The Big Russiania”. Annus harjoittelikin Kaliforniassa jonkin aikaa Joe Weiderin ja Gold’s Gymin sponsoroimina.    

Lopulta Annus koki saavansa epäreilua kohtelua IFBB-liitossa ja vaihtoi Nabbaan, jossa hän voitti sekä amatöörien että ammattilaisten maailmanmestaruuden vuonna 1987.

Vähintään yhtä kovassa kunnossa Annus oli vielä vuoden 1994 IFBB:n Masters Olympiassa, jossa hän sijoittui äärimmäisen kovassa seurassa sensaatiomaisesti viidenneksi heti Robby Robinsonin, Lou Ferrignon, Boyer Coen ja Chris Dickersonin jälkeen.

”Tallinnan terminaattori” ei ole tyypillinen kehonrakennus- ja urheilukirja siinä mielessä, että se pyrkisi kiillottamaan päähenkilönsä kilpeä ja suitsuttamaan hänen päälleen loputonta glooriaa. Tallinnan terminaattori kertoo myös kehonrakennuksen pimeistä puolista sekä päähenkilönsä teoista ja yksityisasioista, joista hän ei voi olla ylpeä.

Olev Annuksen mahtava kilpailu-ura päättyi lähes tragikoomisella tavalla katunujakkaan Riihimäellä. Kevyen läpsäisyn seurauksena Annus katkaisi hauiksensa, joka ei tullut enää entiseen kuntoonsa, ja kilpailut alkoivat olla hänen osaltaan ohi.

Kirja tarjoaa lukijalleen roppakaupalla seikkailuja ja kommelluksia Annuksen uralta ja muun muassa kohtaamisia Schwarzeneggerin, Ferrignon ja Franco Columbun kanssa. Mukana kirjassa ovat monet suomalaishuiput kuten Jorma Räty, Risto Koivunen ja Eino Akkila. Omia Annus-muistojaan jakavat muun muassa Keijo Reiman ja Peter Keränen sekä Annuksen treenikaverit Tallinnasta.  

Kirja myös kertoo yksityiskohtaisesti, miten Annus harjoitteli ja mitä hän söi kasvaakseen suureksi ja päästäkseen kireään kilpailukuntoon. Annus tähtäsi aina kehonsa täydelliseen sopusuhtaisuuteen ja siinä hän onnistuikin hyvin.

”Tallinnan terminaattori” kirjoitettiin tiiviissä yhteistyössä Olev Annuksen kanssa. Annus sai Suomen kansalaisuuden jo 30 vuotta sitten ja asuu nykyään koirineen Lahden liepeillä vanhassa asemarakennuksessa, josta hän on tehnyt itselleen kodin.

Kirjan kirjoittaja Sami Lotila tapasi Annuksen ensimmäisen kerran Jyväskylän Reikku’s Gymillä, jonne Annus tuli treenaamaan tammikuussa 1984. Lotilalle, joka oli tuolloin lukiolaispoika, jäi mieleen Annuksen vaitonainen mutta myhäilevä persoona ja omaperäinen tapa harjoitella, ja sekin, miten hän saattoi ennen harjoitustaan kiskaista nokkaunet pukuhuoneen penkillä.

Lotila kertoo olevansa kiinnostunut Neuvostoliiton ajan Virosta, ja kirja kertookin yksityiskohtaisesti Olevin elämästä tuon ajan Tallinnassa. Tuskin yksikään muu Suomessa julkaistu kirja on maalannut 70- ja 80-lukujen Tallinnasta yhtä totuudenmukaista ajankuvaa.

Ennen Suomeen muuttoaan Annus oli Virossa supertähti, jolle avautuivat ravintoloiden ovet ja jolle miliisitkin kumarsivat.

”Tallinnan terminaattori – Olev Annuksen tarina” tulee myyntiin kaikkiin Suomen kirjakauppoihin ja kirjoja myyviin ruokamarketteihin 8.10.2020. Kirjan voi tilata itselleen myös kaikista nettikirjakaupoista, tai kustantajalta Bazar/WSOY:ltä. Ennakkomyynti on jo alkanut.